ARTIKKELI:  "Myrkkymaalien haitat pitäisi tiedostaa kuin asbestin vaarat"

ARTIKKELI:  "Myrkkymaalien haitat pitäisi tiedostaa kuin asbestin vaarat"

SIPOON SANOMAT 3.4.2021

Tomi Koivulehto haluaa pestä Itämeren puhtaaksi veneenpohja kerrallaan – "Myrkkymaalien haitat pitäisi tiedostaa kuin asbestin vaarat"Tomi Koivulehto on mukana Myrkyttömästi vesillä -liikkeessä. Sen tarkoituksena on ajaa sekä veneilijöiden että ympäristön asiaa tarjoamalla tietoa myrkyttömästä veneilystä ja palveluntarjoajista. 

Rakkaus merta ja luontoa kohtaan syttyi Tomi Koivulehdolla jo varhain lapsena.

– Isovanhempani hankkivat aikoinaan Katriholmenista kesäpaikan, jossa vietin lapsena paljon aikaa serkkujen kanssa. Gumbostrandin edustalla sijaitseva paikka on edelleen suvun omistuksessa. Sipoon saaristo on siis tullut tutuksi, hän kertoo.

Nyt vuosia myöhemmin Koivulehto tekee työtä saaristoluonnon ja Itämeren hyväksi oman venealan yrityksensä kautta. Hänen missiona on pelastaa vesistöt, jotta myös tulevat sukupolvet pääsisivät nauttimaan puhtaasta luonnosta.

–  Suomessa myydään vuosittain 850 000 kiloa myrkkymaaleja eli niin sanottuja eliönestomaaleja, joita käytetään huviveneiden pohjien puhtaanapitoon. Tämä määrä maalia sisältää 17 000 kiloa kuparia. Se on enemmän kuin massa- ja paperiteollisuus, metallien valmistus, yhdyskuntien jätevedet sekä kaivos- ja louhostoiminta laskettuna yhteen, Koivulehto huomauttaa.

Veneiden pohjista käytön myötä pois liukeneva myrkkymaali kupareineen päätyy lopulta mereen, jossa se haittaa ympäristöä.

– Kupari tekee tietyt eliöt, kuten esimerkiksi sinisimpukan lisääntymiskyvyttömäksi, Koivulehto sanoo.

"Toivon, että myrkkymaalauksen haitat tiedostettaisiin samalla tavalla kuin asbestin vaarat."

Ongelman ratkaisemiseksi Koivulehto perusti viime vuonna ystävänsä Stefan Koskisen kanssa yrityksen, Brush ´n Gon, joka tarjoaa myrkytöntä vaihtoehtoa veneiden pohjien puhdistamiseen.

Käytännössä veneen pohja pestään siihen kehitetyllä katuharjatyyppisellä pesutrailerilla, jonka veneenpesijät ajavat venerampilta mereen. Tämän jälkeen venettä hinataan vinssillä harjojen yli, jotka pyöriessään irrottavat veneen pohjasta näkit, levät sekä muut epäpuhtaudet.

Pesu tehdään merivedellä ilman pesuaineita. Aikaa puhdistukseen menee Koivulehdon mukaan noin 15 minuuttia.

– Veneily on vanhoillinen ala, jossa monet asiat on totuttu tekemään tietyllä tapaa. Onneksi ajatusmaailma on kuitenkin muuttumassa. Toivon, että muutamien vuosien päästä myrkkymaalauksen haitat ovat samalla tavalla tiedossa kuin vaikka asbestin vaarat ovat nyt, hän sanoo.

Yritys järjesti pesupäiviä Gumbostrandissa jo viime kesänä. Koivulehdon mukaan vastaanotto oli sen verran hyvä, jatkoa on luvassa Sipoon osalta myös tulevana kesänä.

– Tulemme olemaan sekä Gumbostrandissa että Sipoonrannassa viikoittain kesäkuun puolesta välistä aina elokuun puoleen väliin saakka. Tämänkin jälkeen pesuja on mahdollista saada aina lokakuun loppuun saakka, hän kertoo.

 

https://www.sipoonsanomat.fi/paikalliset/4088233

 

Takaisin blogiin